Huller i tænderne (caries) og fyldninger

Huller i tænderne eller caries opstår, når bakterierne, som er en naturlig del af mundhulen, får adgang til sukker over en periode. Bakterierne i munden sidder i de belægninger, som dannes på tanden, når den ikke bliver holdt ren, dette kaldes plak. Bakterierne lever af sukker og udskiller syre som et affaldsprodukt, og det er syren, der nedbryder tanden og resulterer i, at man får et hul.

Man forebygger selv caries ved at opretholde en god og regelmæssig mundhygiejne og bruge tandpasta med fluorid i. Som voksen får man oftest huller imellem tænderne, og det er derfor også vigtigt at bruge tandtråd for at undgå at udvikle huller.

Caries inddeles i tre stadier, alt efter hvor dybt i tanden bakterierne er nået.

Begyndende caries er, når bakterierne ikke er nået længere end til det yderste lag på tanden, som er en hård beskyttende skal, der kaldes emaljen. Her vil udviklingen af cariesangrebet kunne standses, hvis god mundhygiejne opretholdes.

Hvis bakterierne har bevæget sig igennem emaljen og ind i tandbenet, som også kaldes dentinen, kan det ikke længere standses ved god mundhygiejne, og det vil være nødvendigt at fjerne bakterieinficeret tandvæv og lave en fyldning i tanden. Dette stadie kaldes mediumstort caries.

Det sidste stadium, dyb caries, er, når bakterierne er nået så dybt ind i tandbenet, at de nærmer sig eller er nået helt ind til nerven. Her er det i nogle tilfælde fortsat muligt at lave en plastfyldning, men det kan også være nødvendigt at rodbehandle tanden, inden der lægges en fyldning i. Det kan være svært at vurdere, om en tand skal rodbehandles eller ej, inden behandlingen sættes igang. I nogle tilfælde kan det senere blive nødvendigt med en rodbehandling, hvis hullet har ligget meget tæt på nerven.

Generelt udvikler caries sig hurtigere, lige så snart det er nået ind i dentinen, da denne ikke er lige så modstandsdygtig over for bakterier, som emaljen er. Det er ikke alle der mærker et hul, men hvis der er symptomer, vil det være i form af følsomhed i tanden overfor kulde og sødt.

Nu om dage laves stort set alle fyldninger i plast. Plast er et tandfarvet materiale, der kan formes, så det går i et med tanden. Når plastfyldningen lægges i, vil det som oftest være nødvendigt at anvende en lille form, så fyldningen bliver tæt og ser naturlig ud i tanden.

De fleste foretrækker at blive bedøvet, når der skal bores og laves fyldning i en tand, da det ellers kan isne og gøre ondt i tanden og nive i tandkødet.