Alle tænder har en tandhals. Denne befinder sig i området mellem tandkronen, der er den del af tanden, du kan se, og tandroden. Tandkronen beskyttes af emalje, mens tandroden beskyttes af rodcement og tandkød.

’Følsomme’ eller ’blottede’ tandhalse høres i flæng i tandlægeverdenen, og betegner den tilstand, der opstår, når tandkødet trækker sig tilbage og dermed efterlader tandhalsen blottet og ubeskyttet. Hos Helsingør Tandcenter møder vi af og til personer, for hvilke denne tilstand forårsager ubehag – typisk i form af isninger.

Da følsomme tandhalse er kilde til en del ubehag ønsker vi at gøre opmærksom på, hvad der typisk forårsager denne tilstand, samt hvordan vi kan afhjælpe problemet.

3 hyppige årsager til følsomme tandhalse

Følsomme tandhalse skyldes, at tandkødet trækker sig tilbage. Følgende er de hyppigste årsager til, at dette sker:

  1. Hård og uhensigtsmæssig tandbørstning på tværs af tandrækken
  2. Betændelse i tandkødet eller videreudvikling af denne tilstand til paradentose
  3. Tandreguleringsapparater, der gør det vanskeligt at børste tænderne

Hvad er symptomerne på følsomme tandhalse?

Det tydeligste symptom på følsomme tandhalse er øget overfølsomhed. Denne tandfølsomhed viser sig ofte i form af isninger i forbindelse med indtag af både sukker- og syreholdig mad og drikke samt tydeligt ubehag, når kold luft rammer tænderne.

Lad os hjælpe dig            

Oplever du det beskrevne ubehag, er der meget der peger i retning af, at du lider under følsomme tandhalse. Da det er en ubehagelig tilstand, har vi naturligvis fuld forståelse for, at du søger en måde at komme denne smerte til livs, og derfor opfordrer vi dig til at kontakte os.

Når tandkødet først har trukket sig tilbage, kan der ikke gøres noget for at ændre på dette. Derfor består vores opgave i at sikre, at skaden ikke udvikler sig yderligere. Dette gør vi ved at instruere dig i korrekt børsteteknik samt eventuel behandling med fluorlak eller plastfyldning til beskyttelse af tandhalsen.