Det er ikke kun visdomstænder, der bliver fjernet operativt, men da det er disse tænder, der oftest fjernes ved operation, vil denne beskrivelse tage udgangspunkt i dem.
Inden en operativ fjernelse af en tand, er det vigtig, at tandlægen har et nyligt dateret røntgenbillede, som viser tandens præcise position i kæben, hvordan tandrødderne forløber og, i underkæben, hvordan dens position er i forhold til den store nervegren, som løber i kæbebenet. Ofte vil det være nødvendigt at tage et panoramarøntgenbillede, som giver et mere korrekt billede af tanden. Ud fra dette vurderer tandlægen, om denne selv kan fjerne tanden, eller om det er nødvendigt at henvise til en specialtandlæge i tand-, mund- og kæbekirurgi. En visdomstand, især i underkæben, kan nemlig være vanskelig at fjerne, og der er risici forbundet med indgrebet, som omtales senere.
Det er yderst vigtigt, at man spiser og drikker, inden man møder til operationen, så blodtrykket ikke falder, hvilket kan forårsage utilpashed.
Selve operationen
Når man møder til operationen, vil man som det første få smertestillende i form af 600 mg. ibuprofen og derefter blive bedt om, at skylle munden i klorhexidin. Ibuprofenen skal sørge for, at man er smertedækket efter operationen og mindsker desuden hævelse. Klorhexidinen skal sørge for, at der er så få bakterier i munden som muligt under indgrebet. Herefter lægger tandlægen lokalbedøvelse, som bedøver selve tanden og de omkringliggende tænder samt tandkød og kæbeknogle omkring tanden.
Når bedøvelsen er lagt, vil der blive dækket sterilt op, og man vil få lagt et sterilt klæde henover sig, alt sammen for at minimere mængden af bakterier under indgrebet.
Når tandlægen har kontrolleret, at bedøvelsen virker, lægges der et lille snit i tandkødet langs med tænderne, og tandkødet skubbes til side for at få fuldt overblik over visdomstanden og området omkring den.
Alt afhængigt af tandens og røddernes udformning og position, kan det nu blive nødvendigt at bore noget kæbeknogle væk, og det er ofte også nødvendigt at dele tanden over i en eller flere dele, som fjernes separat. Når al tand er fjernet, bliver tandkødet syet sammen med et par sting, og blødningen vil hurtigt stoppe herefter.
Efter operationen
Når operationen er overstået, vil tandlægen give instrukser i, hvordan man skal forholde sig.
- Hold pulsen nede: I det første døgn efter operationen vil tandlægen anbefale at undgå fysisk aktivitet. Såret skal have ro og hvis pulsen øges, kan det begynde at bløde igen. Det kan desuden være en god ide at ligge med hovedet let hævet, når man sover
- Pas på såret: Det er helt normalt, at der siver en smule blod fra såret den første dag. Det kan smage lidt af blod i munden, og det kan være rødt, når man spytter. Undgå at røre ved såret og sug ikke i det. Der vil efter operationen blive udleveret gaze og vattamponer, som kan anvendes, hvis man synes det bløder meget. Disse lægges ovenpå såret, og der tygges hårdt sammen på dem i en halv time, således at vat eller gaze trykker på sårkanterne. Det kan være nødvendigt at skifte vat og gaze et par gange. Hvis det fortsat sivbløder meget, bør tandlægen kontaktes. Hvis det er uden for tandlægens åbningstider, kan tandlægevagten kontaktes.
- Smertelindring: At få opereret en visdomstand ud kan give smerter efterfølgende, dog sjældent så voldsomme, at almindelig smertestillende ikke kan dække dem. Tandlægen vil udlevere smertestillende tabletter til de første dage efter operationen og forklare, hvordan de skal tages.
- Hævelse: Efter operationen hæver kinden ofte op og kan blive gulligt/rødt/blåt misfarvet. Som følge af hævelsen kan det være svært og smertefuldt at åbne munden helt op. Smerterne og hævelsen vil som regel fortage sig efter 7-10 dage, så det er vigtigt at have tålmodighed, hvis man synes, det bliver ved med at gøre ondt og være hævet i lang tid.
- Spis forsigtigt: Vent med at spise til bedøvelsen har lagt sig, da du ellers risikerer at tygge dig selv i kind, læbe eller tunge. Den første dag efter operationen vil tandlægen anbefale dig at spise og drikke ting, der ikke er for varme, da blødningen ellers kan sættes i gang igen. Brug modsatte side til at tygge med i de første dage.
- Hold tænder og sår rent: Det er vigtigt, at tænderne i resten af munden holdes rene ved tandbørstning, men lige omkring såret skal der ikke børstes. Derfor vil der efter operationen udleveres klorhexidin mundskyllevæske 0,12 %, som skal bruges indtil stingene fjernes. Klorhexidin er bakteriehæmmende, og væsken skal gurgles rundt i munden morgen og aften. Det er vigtigt ikke at bruge tandpasta en time inden og en time efter brug af klorhexidin, da effekten af klorhexidin derved mindskes.
7-10 dage efter operationen aftales en kontroltid, hvor tandlægen eller tandplejeren fjerner stingene og kontrollerer ophelingen. Ved tvivl eller bekymringer kan tandlægen altid kontaktes.
Komplikationer efter operationen
Komplikationer efter operativ fjernelse af visdomstænder er generelt lille, men det er alligevel vigtigt at vide, at der er risici og at kende dem på forhånd.
- Betændelse i såret: Som ved alle andre indgreb kan der gå betændelse i såret, hvilket vil give voldsomt dunkende og stærke smerter, dårlig smag i munden og dårlig ånde. Hvis betændelsen er kraftig, kan man blive alment utilpas og få feber. Hvis disse symptomer opleves, skal tandlægen kontaktes for vurdering af, om antibiotikum vil være nødvendigt. Når sår heler i munden, kan der, pga. den konstante påvirkning fra spyttet, ikke dannes en sårskorpe som andre steder på kroppen, og såret vil derfor blive dækket af en hvid-gul hinde, som er essentiel for ophelingen, men ikke må forveksles med betændelse.
- Blottelse af kæbeknoglen også kaldet dry socket: Efter at visdomstanden er fjernet, vil der hurtigt dannes en masse af størknet blod i hullet, som har en beskyttende og helende effekt. Hvis denne masse ryger ud, bliver kæbeknoglen blottet, hvilket kan forårsage stærke smerter. Behandlingen består i, at tandlægen eller tandplejeren lægger et lokalt desinficerende og smertelindrende indlæg i hullet. Indlægget skal skiftes dagligt til smerterne fortager sig og derefter fjernes, så helingen kan fortsætte.
- Forbigående eller permanent følelsesforstyrrelse: Som tidligere nævnt ligger tandrødderne på visdomstænderne i underkæben tæt på en stor følenerve. Hvis tandrødderne ligger meget tæt på eller ligefrem opad følenerven, er der risiko for, at denne beskadiges under fjernelsen af visdomstanden. Dette vurderes ud fra røntgenbilledet, som tages inden operationen. Tandlægen vil informere dig, hvis der er øget risiko for nerveskade. Symptomerne vil være følelsesløshed, snurren eller en sovende fornemmelse i underlæben. Som oftest er følelsesforstyrrelserne forbigående, men der kan gå flere måneder, inden fuld følelse vender tilbage. I meget sjældne tilfælde er følelsesforstyrrelserne permanente