behandling2200x1000
behandling1000x1200

Rodbehandling

Den hyppigste årsag til, at en tand skal rodbehandles er, at nerven i tanden har taget varig skade. Det kan være fordi der har været et dybt hul i eller hvis der ligger en dyb fyldning, det kan være hvis tanden har været udsat for et traume, fx et slag, hvis der er knækket et stort stykke eller hvis der er en revne også kaldet en infraktion i tanden, der går hele vejen ind til nerven og giver smerter ved tygning. Men det kan også være, hvis der er en meget følsom tandhals på tanden eller hvis tanden er så destrueret, at det er nødvendigt at sætte en stift i roden inden der kan laves en genopbygning og krone på tanden, så vil det være nødvendigt at rodbehandle forinden.


Hvornår skal man rodbehandles

Symptomerne fra en tand der skal rodbehandles kan være tandpine i varierende grad, men det er ikke altid symptomerne overhovedet er til stede. Hvis nerven i tanden er i live og der opstår symptomer, vil de være kraftige og af jagende karakter og de kan opstå spontant og forværres, hvis noget koldt kommer på tanden. Hvis nerven er død, vil smerterne snarere føles murrende og tanden vil kunne føles øm og for høj, når der tygges på den. Det kan være svært at vurdere hvilken tand smerterne kommer fra og nogle gange føles det som om de kommer fra nabotænderne, ørerne, kæbehulen eller i form af hovedpine. Hvis nerven i tanden har været død i en længere periode, kan bakterierne være vandret ned gennem kanalerne i rødderne til rodspidserne og lavet en rodspidsbetændelse. Ubehandlet vil en rodspidsbetændelse kunne resultere i en spredning af bakterierne ud gennem kæbeknoglen til slimhinden, hvor den enten vil komme ud gennem en lille kanal, som betegnes en fistel eller vil ophobes til en tandbyld også kaldet en absces eller en generel hævelse af ansigtet. Sidstnævnte kan være meget smertefuldt og er af og til ledsaget af feber eller generel utilpashed og det er selvfølgelig vigtigt at henvende sig akut hos tandlægen.


Behandlingen

Selve rodbehandlingen består i, at der som det første lægges en bedøvelse, så behandlingen kan foregå så smertefrit som muligt. Herefter bores der en åbning ind til rodkanalerne i tanden og der anvendes små file til at fjerne det betændte eller døde nervevæv, så rodkanalerne til slut kan fyldes op med en speciel type gummimateriale, som fungerer som en prop, der lukker af for, at nye bakterier kan inficere kanalerne. Under behandlingen vil det være nødvendigt at tage understøttende røntgenbilleder, da enden på kanalerne ikke er synlige udefra. disse billeder kan desuden bruges til sammenligning med kontrolbilleder, som skal tages jævnligt af rodbehandlede tænder.

Det er desværre ikke altid en rodbehandling fjerner alle bakterier, selvom den er udført optimalt og det kan så blive nødvendigt at forsøge at lave samme behandling igen eller at foretage en rodspidsamputation, hvor tandens rodspidser fjernes kirurgisk.

Det kan være nødvendigt at lave rodbehandlingen over flere besøg, for at sikre at så mange bakterier som muligt bliver dræbt og der kan opstå smerter i dagene mellem behandlingerne, men som regel er de ikke værre end at de kan afhjælpes med almindelig smertestillende. Når rodbehandling er overstået, vil smerterne som oftest forsvinde, men hvis de ikke gør, er det vigtigt at tage kontakt til tandlægen.


Efterbehandling med tandkrone

Det anbefales som grundregel, at alle rodbehandlede tænder efterfølgende bliver behandlet med en tandkrone. Dette er der to årsager til. For det første reagerer rodbehandlede tænder anderledes på tryk end almindelige tænder, hvilket øger risikoen for et knæk. For det andet fjernes den midterste del af tanden under rodbehandlingen for at få adgang til rodkanalerne, hvilket ligeledes øger risikoen for at den kan knække. Risikoen ved ikke at sætte en krone på en rodbehandlet tand er, at hvis den senere frakturerer og knækket løber ned langs roden, er det ikke nødvendigvis muligt at lave en krone til den og så må tanden i stedet fjernes.

Alle vores behandlinger

Bedøvelse
Behandling med beroligende medicin
Bidskinner
Blegning
Blottede tandhalse / retraktioner
Bro
Bruksisme
Caries
Forebyggende tandpleje
Implantat
Implantatunderstøttede proteser
Intern blegning
Kosmetisk behandling
Kroner
Operationer

Operativ fjernelse af tand og amotio
Paradentose
Plastfyldninger
Proteser

Revner i tænderne / infraktioner
Rodbehandling
Røntgen
Stifter og opbygninger
Syreskader
Tandbeskyttelse
Tandkødsbetændelse
Tandrensning
Tandudtrækning
Visdomstænder

Du kan også ringe til os på tlf. 49 21 36 36

Du kan også ringe til os
på tlf. 49 21 36 36

Helsingør Tandcenter

Stengade 81
3000 Helsingør
Tel: 49 21 36 36
Mail: info@helsingortandcenter.dk


Åbningstider

Mandag: 8.00 - 19.00
Tirsdag: 8.00 - 19.00
Onsdag: 8.00 - 15.30
Torsdag: 8.00 - 15.30
Fredag: 8.00 - 13.00 

Find os her

Følg os

Facebook
Google+
Helsingør Tandcenter har et gennemsnit på 5 ud af fem stjerner. Baseret på 16 anmeldelser på Google+

Følg os

Facebook
Google+
Helsingør Tandcenter har et gennemsnit på 5 ud af fem stjerner. Baseret på 16 anmeldelser på Google+