behandling2200x1000
behandling1000x1200

Tandudtrækning

Tandudtrækning

Tandudtrækning, også kaldet tandekstraktion, er som oftest det, tandlægen vil vælge som den sidste udvej i en tandbehandling. Det vil sige, hvis prognosen for alle andre behandlinger af tanden er for tvivlsom til, at det kan anbefales.


Årsager til tandudtrækning kan være:

Visdomstænder der volder problemer: Hvis visdomstanden bryder frem på en sådan måde, at den skaber gentagne infektioner eller, hvis den frembryder i retning mod tanden foran, så denne kan tage skade, kan det være nødvendigt at fjerne visdomstanden. Visdomstænder i underkæben må ofte fjernes operativt.

Alvorlig tandskade eller tandtraume: Det kan være nødvendigt at fjerne tænder, der er helt nedbrudt af caries eller voldsomt afficeret af parodontose eller, som er knækket eller fraktureret på en sådan måde, at det ikke vil være muligt at bygge tanden op. Det kan også være nødvendigt, hvis en rodspidsbetændelse, efter gentagne behandlinger med rodbehandling og eller rodspidsamputationer, fortsat ikke heler op.

Tandregulering (ortodontisk behandling): Hvis man skal have rettet sine tænder pga. mangel på plads i kæberne, kan det være nødvendigt at fjerne en eller flere tænder.

Overtallige tænder: Hvis man er født med en eller flere tænder ud over normalen, kan det være nødvendigt at fjerne den eller dem, hvis den/de blokerer for frembrud af andre tænder. Dette gøres så snart problemet diagnosticeres og derfor gerne, mens man er ung.

Medicinske årsager: En grundig undersøgelse og behandlingsplan for tandudtrækninger er meget vigtig, hvis man skal igennem visse former for behandlingsforløb. Her tænkes mere specifikt på, hvis man i et cancerforløb skal have stråleterapi i hoved- eller halsregion eller, hvis man skal behandles intravenøst med bisphosphonat. I begge tilfælde vil tænder der har betændelse omkring sig, kunne give ophav til en tilstand kaldet osteoradionekrose. Dette kan kort beskrives som en tilstand, hvor knoglen dør, og ikke kan hele op. Tilstanden kan sprede sig og skabe store problemer i kæbeknoglen. Osteoradionekrose kan også opstå, hvis det, efter en af ovennævnte behandlingsforløb, bliver nødvendigt at trække en tand ud, og det er derfor vigtigt, at mundhulen saneres forinden behandling. Din læge eller dit hospital vil informere dig, hvis det er nødvendigt at lave en tandundersøgelse med henblik på sanering inden behandling. Af medicinske årsager kan også nævnes, hvis man har eller tidligere har haft betændelse i hjerteklapperne, hvilket betegnes endokarditis.

Tandudtrækninger kan opdeles i tre grader, alt efter hvor omfattende det er at trække tanden ud; simpel ekstraktion, kompliceret ekstraktion og operativ fjernelse af tand. Sidstnævnte kaldes også amotio.


Forventninger til tandudtrækning

Tandudtrækning er den tandbehandling, der gør flest patienter nervøse, og det er derfor vigtigt at vide, hvad man kan forvente under en tandudtrækning. Det er en god ide at have spist inden behandlingen, så blodsukkeret er stabilt. Husk altid at oplyse tandlæge og tandplejer, hvis du har sygdomme, allergier eller tager nogen former for medicin.
Inden tandudtrækningen vil tandlægen have brug for et røntgenbillede, som viser tandrøddernes forløb og knogle samt omkringliggende tænder.
Først vil tandlægen bedøve den tand, der skal trækkes ud samt tandkød og knogle i området. Når bedøvelsen virker, vil tandlægen så skånsomt som muligt fjerne tanden. Som oftest sker dette ved hjælp af en vippepind, som løsner tanden og en tang, som fjerner den, når den er løsnet. Tandudtrækningen vil være smertefri, men det kan stadig være en ubehagelig fornemmelse, når der bliver vippet på og hevet i tanden. Man vil kunne mærke tryk og træk på og evt. høre lyde i form af smæld, klik eller knæk. Husk at sige det til tandlægen, hvis du føler dig utryg eller føler smerte eller har brug for pause undervejs. Efter tanden er fjernet, vil tandlægen sørge for, at hullet efter tanden og vævet omkring renses, og at blødningen standses.


Efter tandudtrækning

Når tanden er trukket ud, vil du få noget gaze eller vat at tygge på, så blødningen standses. Som oftest standser blødningen i løbet af nogle minutter, men du kan få udleveret ekstra gaze eller vat, som kan bruges, hvis det senere begynder at bløde. Efter en almindelig tandudtrækning kan det forventes, at man bliver let hævet og øm, og det kan smage lidt af blod i munden den første dag samt være lidt rødt, når man spytter. Det kan være nødvendigt at tage milde smertestillende som panodiler og iprener.


Gode råd:

  • Drik og spis ikke ting der er for varme den første dag og vent gerne til et par timer efter tandudtrækning.
  • Børst tænder som normalt, men ikke direkte i såret og hullet, hvor tanden er trukket ud.
  • Lad være med at suge, skylle eller pille i såret og undgå gerne rygning.
    Undgå hård fysisk aktivitet den første dag, da blødningen ellers kan starte igen.

Komplikationer ved tandekstraktioner:

Komplikationer foruden ømhed og hævelse efter tandudtrækninger er sjældne, men bør kendes inden behandling.

  • Gener fra nabotænder
  • Efterladte tandrødder
  • Perforation til bihulen ved fjernelse af kindtænder i overkæben
  • Nerveskader
  • Elongering. dette sker, når den tand, der tidligere tyggede sammen på den tand, der er trukket ud, langsomt vokser ud af kæben
  • Dry socket. Dette er en tilstand, der sjældent forekommer, men som er smertefuld. Grunden til smerterne er, at kæbeknoglen efter tandudtrækningen blottes, fordi den blodklump, som ellers dækker over knoglen, er mistet. Smerterne kan være ledsaget af dårlig smag og ånde, og behandlingen er at lægge gaze dyppet i noget smertelindrende ned i hullet.
  • Æstetisk kompromittering

Den første del af ophelingen efter en tandudtrækning sker i løbet af 5-7 dage, og hullet vil være dækket af slimhinde efter 3-4 uger. Knoglen, hvor tandrødderne har siddet, heler og omformer sig i ca. 6 måneder efter en tandudtrækning.

Inden eller efter tandudtrækningen kan du snakke med din tandlæge om, hvilke muligheder der er for evt. at erstatte den manglende tand. Dette vil, i de fleste tilfælde, være i form af implantat,  bro eller protese, og tandlægen vil vejlede dig i hvilken behandling, der er den bedste i netop din situation.

Alle vores behandlinger

Bedøvelse
Behandling med beroligende medicin
Bidskinner
Blegning
Blottede tandhalse / retraktioner
Bro
Bruksisme
Caries
Forebyggende tandpleje
Implantat
Implantatunderstøttede proteser
Intern blegning
Kosmetisk behandling
Kroner
Operationer

Operativ fjernelse af tand og amotio
Paradentose
Plastfyldninger
Proteser

Revner i tænderne / infraktioner
Rodbehandling
Røntgen
Stifter og opbygninger
Syreskader
Tandbeskyttelse
Tandkødsbetændelse
Tandrensning
Tandudtrækning
Visdomstænder

Du kan også ringe til os på tlf. 49 21 36 36

Du kan også ringe til os
på tlf. 49 21 36 36

Helsingør Tandcenter

Stengade 81
3000 Helsingør
Tel: 49 21 36 36
Mail: info@helsingortandcenter.dk


Åbningstider

Mandag: 8.00 - 19.00
Tirsdag: 8.00 - 19.00
Onsdag: 8.00 - 15.30
Torsdag: 8.00 - 15.30
Fredag: 8.00 - 13.00 

Find os her

Følg os

Facebook
Google+
Helsingør Tandcenter har et gennemsnit på 5 ud af fem stjerner. Baseret på 16 anmeldelser på Google+

Følg os

Facebook
Google+
Helsingør Tandcenter har et gennemsnit på 5 ud af fem stjerner. Baseret på 16 anmeldelser på Google+